Færøerne og Grønland – værdien af massiv testning

8. april – Corona-epidemien slutter i Grønland og klinger af for Færøerne

Færøerne er det land, der mest konsekvent – men ganske udramatisk – har fulgt henstillingerne fra WHO om at teste, opspore smittekilder og isolere. Herunder isolere smittede husstandsmedlemmer fra ikke-smittede. Det ser ud til at være en god recept.

Det er også en illustration af, hvor hurtigt det kan gå. I alt er 184 færinger testet positive. Der er pr. 12.4. gennemført i alt 5.509 test, svarende til over 11 pct. af befolkningen. Det er verdensrekord – efterfulgt af Island.

I Grønland er der kun testet 1.4 pct., men i forhold til antal smittede er tallet usædvanlig højt. Der var kun “bid” i 1.4 pct. af de 770 test. Det er også tæt på verdensrekord.

De fem sidste døgn i rækken – offentliggjort 8.-12. april – har Færøerne gennemført 474 test uden at finde nye tilfælde. Dermed kan man så småt begynde at gøre epidemien op fra start til slut.

Knap 0.4 pct. af befolkningen blev smittet. Ingen er døde. Og nu ser epidemien ud til at klinge af, lige så hurtigt, som den opstod. Det første tilfælde blev konstateret 4. marts. Toppunktet var 112 fortsat smittede den 22. marts. Den 12. april var der 27 fortsat smittede tilbage.

I Grønland konstateredes det første tilfælde 16. marts, så det tog kun 3-4 uger. Færøerne ser ud til at være stort set virusfri kort efter påske. Dvs. det ser ud til, at det hele er overstået på syv uger.

Det er nemmere at kontrollere smitte i små samfund. Men de to nordlige dele af det danske rigsfællesskab er også tegn på vigtigheden af massiv test, opsporing og isolation, som blev kastet helt over bord i den sydlige del – Danmark.

Norge og – mest konsekvent – Island er gået samme vej. Island er nu også inde på den faldende kurve, blot knap så langt som Færøerne. Norge laver fortsat test og opsporing for at kunne genåbne samfundet på forsvarlig vis. Fangsten er aftagende, hvilket tyder på, at man efterhånden er ved at få fisket havet tyndt.

Der kan erindres om, at det faktisk også gik hurtigt i Kina. Kina nåede op på 82.000 registrerede smittede i alt. Den 12. april var der 1138 tilbage – godt 40 pct. af tallet i Luxembourg (hvor der givetvis er et mørketal). Toppunktet af nye tilfælde var knap 4.000 5. feb., men derefter gik det ned. 16. marts dykkede Kina under 10.000 aktuelt smittede, en uges tid senere passerede man 5.000. Og den 7.april havde man den første dag uden corona-dødsfald (de følgende dage var der dog et par stykker). Men det meste var overstået på godt to hektiske måneder, og økonomien kunne gå i gang igen. Selvom man ikke har og ikke kan regne med at få fjernet virus 100 procent. Det bliver en stadig kamp. Men det er dog markant mere trygt at få reduceret smitten med en faktor 10 eller 50.

(kilde: Worldometers.info – aflæst dagligt t.o.m. 10.april)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Kom igang
%d bloggers like this: