Hvorfor går det godt med Corona-bekæmpelse i Kina og Korea, men dårligt i Japan?

Hvorfor går det godt med Corona-bekæmpelse i Kina og Korea, men dårligt i Japan?

Jørgen Goul Andersen, 15. april 2020

Danske medier bragte omkring slutningen af påsken 2020 nogenlunde enslydende historier om, at smittetallet var for opadgående i Kina – der måske ligefrem stod over for en ny bølge i epidemien.

Historien er sådan set god nok, det er bare det forkerte land, historien refererer til. Historien handler om Japan, ikke om Kina.

*) Aktuelt smittede angiver det samlede antal, der er testet positive minus personer, der er døde, og personer, der er blevet raske. Nogle lande sjusker med statistikken for raske, men det gælder ikke disse tre lande.

Kilde: www.worldometers.info (tjekket mod Johns Hopkins University, men opgjort ultimo døgnet GMT).

Der er to hovedlinjer i Corona-bekæmpelsen: Undertrykkelsesstrategien (suppression) og afbødningsstrategien (mitigation). Næsten alle lande i Østasien, Australien og New Zealand har fulgt varianter af undertrykkelsesstrategien.[i] Mange europæiske lande sluttede sig i starten til afbødningsstrategien. Synspunktet var, at en kontrolleret spredning kunne give flokimmunitet. Undertrykkelsesstrategien ville efterlade befolkningen sårbar – i konstant fare for nye udbrud af epidemien.

Argumentet med sårbarhed er fuldstændig korrekt. De lande, der vælger at bekæmpe virus, forbliver yderst sårbare, fordi der ikke opbygges immunitet. Derfor har man behov for en omfattende indsats for at teste, opspore smittekilder og anbringe dem i isolation.

Det har man i Sydkorea, og det har båret frugt. Uden at man i øvrigt har lukket samfundet ned, har man fået bugt med smittespredningen. Det toppede den 12. marts med 7470 aktuelt smittede, jf. Figur 1. Den 15. april var man nået ned på 2750.

Men Sydkorea har også testet massivt. Den 15. april havde man gennemført 527.438 test. Det svarer til 1 % af befolkningen.

Det er dog ikke det mest interessante mål. Det mest interessante er antal test i forhold til antallet, der bliver testet positive. Hvor ofte er der ”bid”? Hvor nidkært går man til værks for at fange de sidste? Hvis vi tager samtlige, der er testet positivt, i procent af samlede antal test, bliver resultatet for Sydkorea 1.98 %.

De sidste to døgn (13.-15.april) er der testet 19.931 personer, heraf 64 positive. Det svarer til 0.27 %. Så er man ved at have fisket havet tyndt. Og borgerne kan trygt færdes i det offentlige rum.

Kina bruger den brede palet af metoder. Der var et stigende antal smittede i dagene efter 10. april, hvor der for første gang ikke var nettonedgang i antal smittede. Smitten i Kina kommer i dag næsten udelukkende fra udlandet, herunder især fra kinesere, der rejser hjem fra Europa og USA.

Hidtil har man stort set kunne forhindre, at det omsatte sig til lokal smitte. Det sker sikkert på et tidspunkt, og så må man håbe for kineserne, at der er et effektivt beredskab til at slå til omgående. Men lige nu er der ingen panik, og samfundsliv og produktion er stort set ved at være normaliseret. Antallet af fortsat smittede nåede sit hidtil laveste niveau den 15. april med 1137. Det er langt under halvdelen af tallet i Luxembourg.

Kort sagt var mediernes historie Kina en and. Til gengæld overså medierne, at der netop nu er en faretruende udvikling i Japan. Nogle japanske medier er endda gået amok og har advaret om ½ mio. døde. Så galt går det næppe, og tallene er jo små, sammenlignet med Europa og USA.

Men kurven er ikke rar at se på. Den har for første gang taget en eksponentiel drejning.

Indtil slutningen af marts handlede de internationale mediers historier mest om, hvordan Japan helt kunne undslippe en epidemi, trods forholdsvis beherskede tiltag. Noget er der dog sket. Skoler og uddannelsesinstitutioner blev lukket allerede i slutningen af februar og frem til medio april. Festivaler og andet har været aflyst – og OL er som bekendt udsat til 2021.

Men Japan klarede sig igennem februar og det meste af marts med meget ringe smittespredning, og det japanske mirakel blev flittigt diskuteret. Endnu 26. marts var der mindre end 1000 aktuelt smittede. Måske har Japan været beskyttet af en kultur, hvor der helt naturligt er meget mere social afstand mellem folk. Man har også en stærk tradition for at tage hensyn til andre ved at tage mundbind på, hvis man er forkølet. Og formentlig har folk lyttet til de mange råd og henstillinger fra regeringen.

Men det har ikke været nok. Fra slutningen af marts begyndte kurven at se alt for ”europæisk” ud, og den 7. april blev store dele af landet erklæret i undtagelsestilstand – dog fortsat mest med opfordringer frem for nedlukning og tvang. Den 15.april var antallet af aktuelt smittede 7.101.

Tallet er kun det dobbelte af det danske, og Japans befolkning er mere end 20 gange større. Men kurvens form viser, at Japan ikke har styr på smitten.

Og det er temmelig relevant for os. For det antyder nogle begrænsninger i strategien med at holde afstand.

Hvad er forskellen i forhold til Sydkorea? Nu kan det diskuteres, om udgangspunktet er det samme – om ikke den officielle japanske strategi mere er en afbødnings- end en bekæmpelsesstrategi. Men Japan har dog lukket mere ned og indført flere restriktioner end Sydkorea.

En afgørende forskel er, at Japan ikke har testet i nær samme omfang som Sydkorea. Japan har gennemført 89.551 test pr. 15.april. Det svarer til 0.7 promille af befolkningen. Det er dog mere relevant at sætte det i forhold til positive test. Her har der været ”bid” i 9.05 % af tilfældene.

Det er for højt – og indikerer, at man tester for lidt. Der har været meget strid om dette i Japan – og folkeligt pres for mange flere test. På det seneste har Japan også skruet op for testningen. De seneste to dage (13.-15. april) blev der gennemført 12.170 test, hvor 730 blev testet positive. Det svarer til 6.00 %. Lidt under gennemsnittet for hele perioden – men langt fra Sydkoreas betryggende 0.27 %

Coronavirus smitter primært gennem fysisk kontakt. Derfor er der tre hovedelementer i en effektiv corona-bekæmpelse: (1) Undgå fysisk kontakt generelt – kaldet social distancing. Det kan strække fra drakoniske tiltag som udgangsforbud til selvpålagt begrænsning af social kontakt. Så er der (2) Undgå fysisk kontakt med smittede: Test, opsporing og isolation af smittede. Og endelig er der (3) desinfektion af steder, hvor smittede kan efterlade virus.

Sydkorea har prioriteret de to sidste og i særdeleshed test-test-test, som WHO formulerede det som slogan. Det er mere end noget andet det element, Japan har forsømt.

Relevansen for Danmark er, at det også er ”the missing link” i den danske strategi. Danmark har ligesom Japan en alt for høj andel af positive blandt de testede – 8.60 %.

Det afspejler dog en sært restriktiv adgang til at blive testet i en lang periode, hvor myndighederne mere eller mindre gik ind for kontrolleret smitte. Det er nu blødt en smule op. Men af de 5613 testede de seneste to døgn blev 363 testet positive. Det er 6.47 %. En smule højere end Japans 6.00 % og igen meget, meget langt fra Sydkoreas 0.27 %.


[i] Alle asiatiske lande har fulgt undertrykkelsesstrategien. Det samme har Australien og New Zealand. De fleste europæiske lande inklusive Danmark var til afbødning, men Norge skiftede officielt spor tilbage til undertrykkelsesstrategien den 23. marts. Tyskland er gået i samme retning. Og sjovt bemærkede næsten ingen medier, bortset fra Ingeniøren, at også Danmark – uden at sige det eksplicit – skiftede strategi på Mette Frederiksens pressemøde den 14. april. Tilbage står Sverige, men myndighederne er under pres fra eksperter for at skifte spor pga. de høje svenske dødstal (1203 i Sverige, 309 i Danmark, 145 i Norge pr. 15.4).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Kom igang
%d bloggers like this: